25 февруари 2008

Chris Rock - Bigger and Blacker



Днес имах нужда от някакъв по-брутален хумор. Не, нямам предвид просташки, просто нещо несантиментално и нелигаво. Та по тази тема в главата ми изникна спомена от преди няколко месеца когато изгледах две представления на Крис Рок. Беше невероятен. Всъщност неговият хумор не е препоръчителен за всеки. Дори бих казала, че ще го понесат много малко хора. Не съм сигурна дали и на мен ми понася. Той е циничен и вулгарен, и се гаври с неща, с които шега не бива. И винаги прекалява. Харесват ми обаче истините, които се крият зад майтапите. И точно в днешното шоу (между другото единственото, което намерих), а именно това от 1999 "Bigger and Blacker" имаше много такива. Обичам сарказма му. Сарказъм в тежка степен. Но наистина, не го препоръчвам за хора с изтънчен вкус, особено точно това определено представлеие. Нямам си на идея защо в 90% отвремето хората се смееха. Може би това беше някакъв кодиран американски хумор, който "простия българин" не може да разбере. Но аз просто седях и го гледах как разсъждава, опитвайки се да бъде смешен, а в същото врме толкова истински. Толкова директен, без лицемерие и без прикрити нападки. Просто директен. Не мога да определя дали плюсовете или минусите бяха повече. И все пак за да ви спестя гледането, което още веднъж казвам, че не препоръчвам, ще извадя три цитата. Преводът, който между другото е повече от страхотен, за съжаление не можах да намеря от кого е:

  • И всички говорят за контрол върху оръжията, трябва да се отървем от оръжията. Майната му. Харесвам оръжията. Ако имаш оръжие, няма нужда да тренираш. Аз не тренирам. Не тичам. Имайте си плочки, аз си имам Тек. Майната им на тези глупости. Няма нужда от контрол над оръжията. Знаете ли от какво се нуждаем? Трябва ни контрол над куршумите. Човече, трябва да контролираме куршумите, точно така. Мисля, че всички куршуми трябва да струват по $5,000. $5,000 за куршум. Знаете ли защо? 'Щото ако куршум струва $5,000, няма да има вече невинни жертви. Точно така. Всеки път когато застрелят някого, хората ще си казват, "По дяволите, тоя тряа да е направил нещо." "Мамка му, те вкараха куршуми за $5,000 в задника му." Хората ще мислят преди преди да убият някого, ако куршум струваше $5,000. "Мамка му, щях да ти отнеса шибаната глава, ако можех да си го позволя. "Ще си намеря още една работа, ще започна да пестя... и ти си мъртвец." "Надявай се да не успея да взема куршуми на изплащане." Така ако ви оцели заблуден куршум... няма нужда да ходите на лекар да го вади. Който ви е прострелял ще си го вземе обратно. "Мисля, че имате нещо мое."

  • Не харесваме лекарите, защото не лекуват нищо. Не лекуват нищо. Болестите са си същите откакто бях малък. Кое е последното, което лекарите излекуваха? Полиомиелит. Знаете ли преди колко време имаше полиомиелит? Когато излъчваха 1 сезон на "Луси". По дяволите, Фред имаше афро фризура на вълни! Да сте срещали някого с полиомиелит? Някой да се чувства полиомиелитен наоколо? Не. Точно така, те не лекуват нищо. Болестите са си същите откакто бях малък: СПИН, туберколоза, рак, децата на Джери все още накуцват. [...] Точно така, навън има СПИН. Мислите ли, че ще го излекуват? Не, те не могат да излекуват и гъбички. Няма да излекуват СПИН-а. По дяволите, никога няма да го излекуват. Дори не си го мислете. Няма да го излекуват, 'щото няма пари в излекуването му. Парите са в лечението.Така се получават пари, чрез повторното лечение. Така наркодилърите печелят пари, чрез повторната доза. Това е то правителството: шайка наркодилъри, разчитащи на новата доза. Няма да излекуват никакъв СПИН. Това е то. Мислите, че ще го излекуват? Още ги е яд за изгубените пари покрай полиомиелита! Да излекуват СПИН? По дяволите, все едно Кадилак да направят кола, която работи 50 години. Знаете, че могат... но няма да направят нещо толкова шибано тъпо. По дяволите, имат метал на космическата совалка дето обикаля около луната... и издържа температури до 20 000 градуса. И искате да ми кажете, че не могат да направят Елдорадо... на който бронята да не пада? Могат, обаче няма. Така ще направят със СПИН-а това, което правят с всичко друго. Ще измислят начин да живеете с него. Не го лекуват, просто го кърпят. Да издържи до следващия магазин, за да ви вземат още пари. Няма да го излекуват.

  • Гледам новините и чувам, "Срещу Тупак Шакур е имало атентат." "Биги Смолс - атентат. Уцелен от куршумите на атентатор." Аз викам, "Не, не беше!" При Мартин Лутър Кинг беше атентат. При Малкълм Х беше атентат. При Джон Ф. Кенеди беше атентат. Тия двама негри ги застреляха. По дяволите, обичам Тупак, обичам Биги, ама училището няма да е затворено на рождения им ден. Не мисля, че ще видим снимките им да висят... във всекидневната на баба ви. "Това са Ейбрахам, Мартин и Пак." "А тук имам една на Исус и Биги на люлката.

Няма коментари: