21 януари 2008

Secret Window



a.k.a. Джама

Ако сте бавни като мен, всичко ще ви стане ясно при репликата "Но как? Как го е направил?". Ако сте дори още по-бавни, ще трябва да чакате малоумното обяснение, в което ви навързват като на две годишни историята и ви показват едно по едно кое как е станало.

Иначе Джони беше готин. Прическата му беше тип "гръмнал бойлер в тръстика" или ако трябва да съм по-оригинална - тип "да, да, връщам се от друго измерение". Пред себе си признавам - това не беше едно от най-добрите му постижения. Доста праволинеен, може би бих могла дори да кажа банален филм. Когато се настаня пред монитора да гледам нещо с негово участие обикновено се въоражавам с много търпение, самоконтрол и си проверявам сарказма, защото неговият тип филми са... хм по-други? Очакванията ми са за двучасово бездействие, през което постоянно си задаваш въпроса "Какво, по ангелите, става тук?" и с трепет чакаш края. Към втората трета вече едвам издържам, приклекнала съм в поклонническа поза и се моля на всички богове да разбера защо ЗАЩО съм седнала да гледам това и чакам най-после да се струполи краят отгоре ми, за да може да си пусна някаква релаксираща музика. Краят обаче винаги е един - още по-неясен и по-бездействен от самия филм. И тогава определено се замислям над идеята да почна да взимам антидепресанти... Въпреки това, аз уважавам много Джони Деп - уважавам го, точно защото филмите му са нещо различно и не играе за пари, а за удоволствие. Може би винаги се въплащава уникало изхакани роли, но едно трябва да му се признае - има стил и си го следва. Има индивидуалност. И, между другото, има някои негови филми, които безкрайно уважавам. Не, това не са трите части на "Карибски пирати"...

Всъщност този пост не трябваше да бъде отделен на Джони, а на Джама. Е, в Джама става дума за писател, на когото му е даден три дневен ултиматум да докаже, че книгата, която е написал е негово творчество, а не преписана от изкукал психопат, дошъл му на гости от задната страна на географията. Разбира се, присъства и редовната любовна драма - Морт (наш'то момче) е в процес на развод и живее почти напълно изолиран от целия свят. Решение, което сам е взел, след като жена му му е изневерила съвсем наскоро. Единственото му занимание по настоящем е да пише и спи, спи и пише... и така до края на света.

Хубавото на филма е че ви се дават всички нужни доказателства, за да се сетите какво става. Можете да го изгледате най-малкото, за да си пробвате наблюдателността, постоянството на мисълта и опита в такъв жанр филми. Като го изгледате, драснете един ред кога осъзнахте как ще завърши всичко =)

Mort: I killed a mirror.
Mort: And my shower door.

Mort: You're a dick!
Ted: Do you feel better now?
Mort: Yes, I do.

Mort: The only thing that matters is the ending. It's the most important part of the story. And this one, is very good. This one is perfect.


Няма коментари: