17 януари 2008

Crouching Tiger Hidden Dragon



Китайският вариант на тъп американски екшън

Поредният филм, на който възложих надежди, който готвех от месеци да гледам и който ме разочарова. Не разбрах изобщо, имаше ли някакъв сценарий в или само летящи (??) нинджи и безсмислени дрънканици. Това "Искам си гребенчето" какво точно изразяваше? Нейната душевна сила и вътрешна непреклонност пред когото и да е? Или тя просто си търсеше кой да я изнасили? Всъщност може би любовната сцена между Джен и Облака (иска ми се да ставаше дума за мента+мастика...) би се получила, ако някой бе помислил над въпроса "Как?". Не знам дали някой споделя мнението му, но господин Анг Лий явно счита, че накъсаните реплики под звука на удрящи се капачки на Кола Кола са романтични, защото на това ми приличаше саундтракът през цялото време. Зелената съдба беше направен зле. Неподобаващо за филм от 2000г. Щом е най-непоколебимо-могъщо-всяващо страх-респектиращото оръжие на всички времена, не трябваше ли да се постараят малко повече да го направят, знам ли... поне прилично красив? Все още съм на мнението, че сценарий нямаше, но все пак:

Ли Му Бай (Чоу Юн Фат), един от най-умелите бойци на 19в., решава да предаде своя меч, Зелената съдба, на стар приятел в Китай и да загърби досегашния си живот. В последствие мечът бива откраднат от воин, убил близък на всеки един, който виждаме във филма. (Ако приемем, че е убил по един роднина на всеки китаец, това прави милиони, но да не задълбаваме). В търсене на "този така невъзмутим крадец и убиец", Нефритената лисица, Ли осъзнава, че може би нещастно сгодената дъщеря на губернатора, Джен Циу (Чжан Зи Ий), има нещо общо. Станал свидетел на уменията й, у Ли се заражда желанието да я дообучи и да й предаде опита си. Но да получи съгласието й не се оказва лесна задача, особено когато тя е на път да осъществи своята любов от приказките (бел.авт. въргаляне в пещера с непознат).

Аз лично истински проблем, който да се разработва във филма не видях, нито намерих поука, нито успях да се потопя в атмосферата. Ако искате да видите нескопосано направени каскади, безкрайни битки, недообмислени любовни сцени и банални интриги - това е вашият филм. Все пак е спечелил 4 Оскара и още 72 награди, сигурно аз съм пропуснала да видя в какво се състои великолепието му.

Lo: All this trouble for a comb?
Jen Yu: It's mine. It means a lot to me. A barbarian like you wouldn't understand.
Lo: I can use it to pick fleas from my horse.

Sir Te: When it comes to the affairs of the heart, even the greatest warriors can be a consummate idiots.

1 коментар:

Анонимен каза...

Намери с кой китайски филм да се мъчиш. Това три-часово мъчение и аз не го понесох. По принцип в китайските бойни филми сценарий няма. Различават се по това, че някои са направени красиво, други - не. За красив, смятам "Герой". Ще ти го дам на диск. Той е много по-приятен, макар че просто трябва да изключиш мисленето, докато го гледаш, защото сценария е по-сложен и от фабулата на "Дързост и красота". xDD