14 април 2008

Green Street Hooligans



It's about reputation

Тъпо е денем да ти се пригледа филм. Няма я нито мрачната атмосфера на киното, нито саунда си е саунд,  ако някой ти бръмчи с дрелка отгоре, нито... абе нищо не е наред. Днес по обяд обаче имах отчаяна нужда да гледам нещо (и евентуално да заспя на него на втората минута...). Бях разбрала за филмчето от тук и реших, че няма да е толкова неподходящ за времето (а слънцето най-нагло продължи да си свети, не го е срам xD). Още от първата сцена виждаме Илайджа Ууд с обичайното му харизматично излъчване, но не подозирах, че скоро ще се мерне и Клеър Форлани, която ще играе сестра му. Мацката я знам от филма с възможно най-банално заглавие "Boys and Girls". Там обаче е такава сладурана, че я заобикваш за цял живот. Може би оттам дойде и пристрастието ми и така и не я намразих, въпреки че съдейки по последните сцени от "Green Street Hooligans" по-скоро би трябвало да ми се иска да я изкормя. Още след 10-тата минута знаех, че вариантът да заспя на него просто отпада окончателно. Един път не ми се затвориха очите, колкото и да бях убита за сън. Филмчето определено е пленяващо. Накратко става дума за битките между футболните агитки в Англия. Единственото, което лично аз съм гледала по темата, бяха документалните филми по Discovery. Очевадно е колко са преиначени нещата, но това няма значение. Истината е, че създателите на филма просто са се опитали да покажат една война, която се води само и единствено за чест. Такава, в която не се допуска да падат невинни жертви и в която влизаш по собствено желание. Заради жаждата да докажеш себе си, да защитаваш което считаш за свое. Филм, наситен с изключително много агресия, която обаче е затворена в един определен кръг и не излиза оттам. Или поне така би трябвало да бъде. Не мисля, че мога да пресъздам по какъвто и да е начин атмосферата, но малко ми остана да пусна една сълза накрая. Не знам защо, не знам как, просто се случи. Препоръчвам филма с две ръце, макар че... мисля, че много малко от вас биха го харесали.

Pete Dunham: Every football team in Europe's got a firm. Some have two. [...]
Matt Buckner: So basically, firms are gangs?
Pete Dunham: Kind of... but we're a far cry from all that Bloods and Crips bullshit. I mean shootin' a machine gun out of a movin' car at an 8 year old girl. That's just cowardly. See, we might be into fightin' an all that... but it's really about reputation.

2 коментара:

Meredith каза...

Ах, Клеър Форлани винаги е очарователна! I have a big lesbian crush on her... Не казвай на никой. :) А и "Boys and Girls" e як филм, изтъркан, но забавен и един от любимите ми. Как ме подсети за него... Както и да е. За "GSH" мога да кажа само, че пича отдясно прилича на Channing Tatum (който не е точно пич, хъхъ, сори).

Shaft of Light каза...

Права си =) Това момче наистина прилича много на Чанинг Балатум или както му е там името, но този има поне някакъв известен чар, а и не може да не го заобичаш като гледаш филмчето ^_^ GSH не си ли гледала? Гледай го *wink*